Bank: Koppelingen

3 min. leestijdlaatste update: 10.29.2024

Koppelingen via Bank-menu

Let op: hier worden alleen automatische koppelingen weergegeven die al gemaakt zijn (Zie uitleg Transacties).

Om een koppeling te verwijderen is het belangrijk dat je eerst naar het betreffende dossier gaat. In de menu-item 'Koppelingen' kan je het gewenste dossier kiezen.

Met het kruis-icoon voor de desbetreffende koppeling, kan je de koppeling verwijderen. 
Er zal een detailscherm verschijnen waarin wordt gevraagd de verwijdering te bevestigen. 
Vervolgens klik je op 'Ja' en zal de koppeling worden verwijderd. De automatische koppeling wordt alleen verwijderd naar de toekomst toe, de reeds gelegde koppelingen blijven bestaan.

(Eenmalige) Transacties spontaan ontkoppeld 

Diverse banken hebben de manier van omschrijven veranderd.

Dit zijn meestal minimale aanpassingen, bijvoorbeeld een spatie. Toch zijn deze veranderingen groot genoeg om bij overlappend inlezen als ongekoppelde transacties tevoorschijn te komen. Het advies is dus goed te kijken of het nodig is een grotere periode overlappend in te lezen.

De achtergrond is dat we bij het aanpassen van de importroutine in OnView een keuze moesten maken uit 2 slechten:

  • Of de dubbele transacties laten staan en de gebruiker zelf laten bepalen welke van de dubbele uit OnView gehaald moet worden.
  • Of bij dubbele transacties, de oudste van de 2 transacties verwijderen en alleen de nieuwe in OnView zetten.

Voor deze laatste optie heeft OnView gekozen. Of er daadwerkelijk transacties zijn verwijderd, kan je terugzien in het rapport wat bij het inlezen wordt opgeslagen bij het menu-item 'Importeren', tabblad 'Archief'. De werkwijze bij het importeren is dan als volgt. Als de transactielijst compleet is, wordt er gekeken of er automatische koppelingen kunnen worden gelegd, maar als de 'oude' transacties als een eenmalige waren gekoppeld zullen deze weer als ongekoppelde transacties worden aangeboden. Of de juiste automatische koppelingen zijn gelegd in je dossiers kan je per dossier terugvinden in menu-item 'Koppelingen' in hoofdmenu 'Bank'.

Daarnaast adviseert OnView je om de checkbox 'Alleen met dit bedrag' alleen aan te vinken wanneer dit nodig is. Vaak is alleen een koppeling op tegenrekening al voldoende. De omschrijving wordt dan nog gebruikt om transacties te rubriceren van bijvoorbeeld de belastingdienst. Het bedrag wordt meestal alleen gebruikt wanneer van diverse transacties het tegenrekeningnummer en omschrijving hetzelfde zijn, maar enkel het bedrag anders is.

De volgorde waar OnView op let bij het koppelen van gedownloade transacties:

  1. De tegenrekening
  2. De tegenrekening gecombineerd met het bedrag
  3. Daarna wordt er gekeken naar de tegenrekening gecombineerd met de omschrijving.
    -> Betaal je vanuit OnView, dan wordt door OnView ook rekening gehouden met wat je zelf hebt ingegeven bij het Betaaladvies. Dit betekent echter niet dat er geen koppelingen gelegd hoeven te worden.
Was dit artikel nuttig?