Schulden

11 min. leestijdlaatste update: 12.13.2024

Schulden

Het registreren van schulden en aflossingen in OnView wordt gedaan in het menu-item ‘Schulden’ onder het Dossier dashboard van de cliënt.

Het is mogelijk voor de OnView gebruiker dit in te richten volgens eigen wensen. De data die zichtbaar wordt door het invullen en bijhouden van schulden is ook zichtbaar in de cliëntlogin als rapport ‘Schulden’.

Tabblad Openstaande Schulden

Wanneer er in het dossiermenu geklikt wordt op het menu-item 'Schulden', opent zich rechts een scherm waar alle schulden in een overzicht staan.

Groene plus-icoon 'Nieuwe schuld toevoegen' Druk op het groene plus-icoon om een nieuwe schuld aan te maken.
Kruis-icoon Druk op het kruisje om een schuld te verwijderen.
Openstaand Alle gegevens van de openstaande schulden staan hier vermeld.
Afgelost Alle gegevens van de afgeloste schulden staan hier vermeld.
Overgedragen Alle gegevens van de schulden die bijvoorbeeld onder schuldhulpverlening vallen of zijn overgedragen staan hier vermeld.
Schuldenlijsten Hier vind je de uitdelingslijsten.
Archief Hierin staan de schulden die in het archief zijn geplaatst, bijvoorbeeld van een partner. Deze schulden komen voort uit een partnerdossier, dat later is gesplitst (alleen zichtbaar in een gesplitst dossier).
Schulden Hier opent het bijbehorende rapport 'Schulden'.
Budgetplan Hier opent het bijbehorende rapport 'Budgetplan'.
Rode, blauwe, groene, oranje bol

De bolletjes geven de status van berichtgeving naar schuldeiser aan.

  • Rood: Nog contact leggen
  • Blauw: Brief verzonden
  • Groen: Reactie ontvangen
  • Oranje: Herinnering gestuurd
Nummer Wil je gebruik maken van een eigen nummering, zet dit dan aan via 'Instellingen' bij 'Basisgegevens'.
Schuldeiser De schuldeiser van de desbetreffende schuld.
Deurwaarder/Incassob. De deurwaarder of Incassobureau van de desbetreffende schuld.
Status De status van de schuld.
Schuldenaar De naam van de cliënt of partner op wiens naam de schuld staat.
Startdatum De startdatum van de schuld.
Pref. Is de schuld preferent of niet. (Heeft voorrang boven de andere schulden).
Initieel Het oorspronkelijke bedrag van de schuld.
Vordering Het huidige bedrag van de schuld. 
Afl. mnd.  Hoeveel maanden er afgelost wordt. 
Afl. p/m Het bedrag wat er per maand wordt afgelost. 
Af te lossen Het bedrag wat er nog afgelost moet worden.
Inc.  Wanneer de schuld wordt betaald per automatische incasso
Per.  Wanneer er een betaaladvies is gekoppeld

Extra mogelijkheden voor het schulden overzicht: 

Printer-icoon Schuldenoverzicht afdrukken
Dubbele bladzijdes-icoon Schuldenoverzicht dupliceren
Excel-icoon Schuldenoverzicht exporteren naar Excel
PDF-icoon Schuldenoverzicht exporteren als PDF-bestand

Schuldstatus:  Het is mogelijk om schulden te voorzien van een schuldstatus. Denk hierbij aan 'Voorstel gedaan', 'Afgelost', 'Erkend' en 'Voorstel akkoord'.

Deze status kan je toewijzen aan een schuld door de schuld te openen en bij "Schuld status" een bepaalde status te selecteren. Deze gekozen status is vervolgens ook zichtbaar in het schuldenoverzicht.

Wanneer je een status hebt geselecteerd, krijg je de vraag per welke datum deze status geregistreerd mag worden. Op deze manier wordt er een status geschiedenis bijgehouden. Deze geschiedenis kan je bekijken via het klok-icoon naast schuld status. 

Wanneer je voor de statussen 'Brief verstuurd', 'Herinnering gestuurd' en 'Bericht ontvangen' hebt gekozen, worden ook automatisch de kleuren bolletjes aangepast en de datum ingevuld.

Bij Instellingen kan je de schuld statussen toevoegen of wijzigen. Voor meer informatie zie handleiding: Status en type.

Je hebt ook de mogelijkheid om de schuldstatus van alle schulden in één keer te wijzigen. Dit doe je door één vinkje te plaatsen in de bovenste eerste kolom, alle schulden worden dan in een keer geselecteerd, vervolgens lichtten de Acties geselecteerde schuld(en) op.

Gele driehoek-icoon: Ga met je cursor over het gele driehoekje van desbetreffende schuld. Dan zie je wat de vroegste mutatiedatum van de schuld is. Deze ligt dan voor de startdatum van de schuld of startdatum dossier. Het is raadzaam om de startdatum van de schuld aan te passen naar de 1e mutatiedatum, zodat alle gegevens meegenomen worden.

Tabblad Afgeloste Schulden

Hier staan alle schulden die afgelost zijn. Door op de naam van de schuldeiser te klikken opent het scherm waarin je alle gegevens terug kan vinden van betalingen en mutaties. (Zie uitleg bij nieuwe schuld opvoeren).

Tabblad Overgedragen 

In het derde tabblad vind je alle schulden die overgedragen zijn naar bijvoorbeeld een SHV-traject. (Zie ook uitleg SHV)

Als schulden naar het tabblad 'Overgedragen' zijn verplaatst, kan je niet meer zelf aflossen met een betaaladvies via OnView. 

Tabblad Archief

Wanneer je een dossier gesplitst hebt, kan het zijn dat een aantal schulden mee zijn gegaan naar het gesplitste dossier. Omdat deze schulden nog wel historie kunnen hebben bij deze cliënt staan ze in tabblad 'Archief'. Dit tabblad komt dan ook alleen tevoorschijn na splitsing.

Tabblad Schuldenlijsten

Vorderingenlijst

De vorderingenlijst vind je terug in tabblad 'Schuldenlijsten'.

Via het potlood-icoon is de vorderingenlijst te openen en kan later door middel van een vinkje de erkenning met een datum ingegeven worden. 

Via het brieven-icoon zijn de brieven templates direct oproepbaar via tabblad 'Schuldenlijsten'.

Brieventemplates zijn rechtstreeks vanuit dossierbrieven op te roepen.

Templates maak je aan in het hoofdmenu 'Brieven / Communicatie'. (Zie handleiding Dossierbrieven)

Desbetreffende templates zie je dan terug via tabblad 'Schuldenlijsten' - Vorderingenlijst - brieven-icoon. 

Het voordeel van de template oproepen via tabblad 'Schuldenlijsten':
Onder knop 'Selecteer adressen' komen alleen de adressen van de crediteuren naar voren. Dat betekent dat de deurwaarder wordt aangeboden, die bij de schuld geregistreerd staat. Is er geen deurwaarder, wordt de schuldeiser vermeld als crediteur.

Uitdelingslijst

D.m.v. het groene plus-icoon 'Nieuwe uitdelingslijst voorstel' maak je een nieuwe uitdelingslijst voorstel aan. Hierin wordt een evt. VTLB-berekening meegenomen. De gegevens die OnView als voorstel meegeeft, kunnen aangepast worden. Het is mogelijk om te kiezen voor optie 'Hoofdsom' of optie 'Af te lossen bedrag' om de uitdelingslijst aan te maken.

Via het dossier-icoon kan je het dossier in een apart tabblad openen en raadplegen.
In het overzicht blijft de vorderingenlijst en alle aangemaakte uitdelingslijsten zichtbaar.
Via het potlood-icoon is de uitdelingslijst te raadplegen en opmerkingen bij te plaatsen.
Via het brieven-icoon zijn de brieventemplates horend bij de uitdelingslijst direct oproepbaar via tabblad 'Schuldenlijsten'.

Templates uitdelingslijst rechtstreeks vanuit hoofdmenu brieven op te roepen

Templates maak je aan in het hoofdmenu 'Brieven / Communicatie'. (Zie handleiding schuldenbrieven).
Desbetreffende templates zie je dan terug via tabblad 'Schuldenlijsten' - uitdelingslijst - brieven-icoon.

Wat is het voordeel van de template oproepen via tabblad 'Schuldenlijsten'?
Onder knop 'Selecteer adressen' komen alleen de adressen van de crediteuren naar voren.
Én als je een herinnering gaat sturen, kunnen deze verstuurd worden naar degenen, die nog geen reactie hebben gestuurd --> Je dient dan wel de 'status' van de schuld goed bij te houden! Is er een herinnering verstuurd, dan verschijnt er een oranje bolletje in het schuldenoverzicht.

Geef je bij het selecteren van de adressen in, dat er al brieven verstuurd zijn, dan komen alleen de adressen naar voren voor een herinnering.

Via de vorderingenlijst kan je de erkenningen bijhouden.
De actie 'Slotuitdelingslijst' is pas te genereren nadat alle crediteuren akkoord zijn gegaan. Tot die tijd zal het icoon grijs en onbruikbaar zijn.

Na een jaar kan je aan de slag met de 1e slotuitdelingslijst. LET OP: Dit is pas mogelijk, als alle schulden erkend zijn. Dit betekent dat je de 'Actie' voor het 'WSNP-aanbod status' bij Instellingen ook op ingestemd moet hebben staan. Als bij alle schulden de status op erkend staat en alle schulden in de vorderingenlijst zijn aangevinkt, dan wordt het slotuitdelingslijst-icoon actief.
De betalingen horend bij de slotuitdelingslijst kunnen via het betalings-icoon gegenereerd worden.

Een nieuwe schuld opvoeren 

Het detailscherm wordt geopend als er een nieuwe schuld aangemaakt wordt of een bestaande schuld wordt gewijzigd. Dit doet u aan de hand van het groene plus-icoon 'Nieuwe schuld toevoegen'.  

Tabblad 1 Schuld 

Je voert in de linkerkolom de gegevens in. 

  • Schuldenaar Bij schuldenaar vul je in van wie de schuld is (cliënt of partner of beide).
  • Schuldeiser en/of deurwaarder Achter deze invulvelden staat het adresboek-icoon, als je op dit icoon klikt opent een pop-up scherm waarin je het adres van de schuldeiser en/of deurwaarder kunt koppelen. Hier kan je kiezen uit een reeds ingevoerd adres uit het adressenbestand of bij een nieuw adres via het groene plus-icoon een nieuw adres aanmaken. Je hebt hier ook de mogelijkheid om de selectie te maken op het IBAN, dit zodat dat IBAN gebruikt wordt bij het aanmaken van de betaling of schuld (zie ook handleiding Nieuw adres).
  • (Deurw.) Referentie Is belangrijk omdat deze wordt gebruikt in de correspondentie over deze schuld en zichtbaar is als u een rapport aanmaakt.
  • Schuldeiser is preferent Deze checkbox vink je aan als de schuldeiser preferent is. 
  • Vordering Hier voer je het bedrag van de schuld in. Als deze uit meerdere componenten bestaat, kan je na het opslaan op het kassa-icoon klikken om de overige componenten toe te voegen en zo de totale vordering te specificeren.
  • Aflossingen Hier vul je of het bedrag of de termijn in, OnView berekent dan automatisch het andere veld. 
  • Startdatum schuld Heeft voorrang op de startdatum van het dossier. Als er aflossingen gekoppeld moeten worden aan deze schuld die vóór de startdatum van het dossier liggen, moet de startdatum schuld wel gevuld zijn.
  • Start aflossing De datum dat er is gestart met aflossen.
  • Brief verstuurd De datum dat er een brief is verstuurd.
  • Herinnering gestuurd De datum dat er eventueel een herinnering is gestuurd. 
  • Bericht ontvangen Als je hier een datum invult, dan zal dit op het overzichtsscherm van de schulden zichtbaar worden als een groen bolletje.
  • Schuldstatus Je hebt hier de keuze om de schuld een bepaalde status te geven, welke in het schuldenoverzicht ook zichtbaar zal zijn. Denk hierbij aan: Voorstel akkoord, Erkend, Vervallen en Voorstel verstuurd.

De overige invulvelden in de linkerkolom zijn niet verplicht en naar eigen inzicht te gebruiken.

Het kassa-icoon De vordering kan uitgebreid worden met schuldcomponenten zoals bijv. rente (alle bedragen, waardoor de schuld verder oploopt), die je ingeeft bij dit icoon.

In de rechterkolom tref je twee checkboxes om aan te vinken.

Betaaladvies koppelen Dit vink je aan als je gebruik wilt maken van het betaaladvies van OnView. Vervolgens vul je de invulvelden met het rekeningnummer van de schuldenaar en gegevens van de begunstigde. Na het invullen van de gegevens van de begunstigde kan je middels de checkbox kiezen of je de gegevens van de begunstigde wilt opslaan voor dit dossier of voor alle dossiers. 
Als laatste vul je bij betaling het bedrag wat betaald dan wel afgelost moet worden met de termijn en vanaf welke datum de eerste betaling gedaan moet worden. Let op dat deze datum wel in de toekomst ligt.

Automatische incasso Je vinkt automatische incasso aan wanneer de aflossing van een schuld buiten OnView om gebeurt of middels een automatische incasso geschiedt. De invulvelden in de rechterkolom worden daarna grijs en zijn niet meer in te vullen. Ook het tweede en derde tabblad worden dan niet gevuld. De betaling van de aflossing dien je dan buiten OnView om te regelen. 

Tabblad 2 Notities 

Hierin kan je notities toevoegen en wijzigen die met deze schuld te maken hebben.
Acties en notities die bij de schuld aangemaakt worden, kan je voor kiezen om ze zichtbaar te hebben bij de algemene acties en notities. Acties en notities die in de schuld zijn aangemaakt, die blijven in de schuld wel zichtbaar.

Tabblad 3 Betalingen 

De betaling(en) die nu uit het betaaladvies voortkomen, vind je op het derde tabblad van de schuld tot maximaal 3 maanden vooruit.

In de blauwe kolommen staan de gegevens uit het betaaladvies met de originele datum en eventueel een aangepaste uitvoerdatum als aanbieden van de betaling op de originele datum niet mogelijk was, bijv. omdat het saldo ontoereikend was.

In de kolom 'Status' kunnen de volgende meldingen komen:

  • In behandeling Deze betaling is aangeboden bij de bank maar nog niet middels Importeren verwerkt in OnView.
  • Overgeslagen Deze betaling heb je bij betaaladviezen overgeslagen door de checkbox onder het rode kruisje aan te vinken.
  • Uitgevoerd Deze betaling is aangeboden bij de bank en verwerkt.

In de roze kolommen staan de gegevens van de uitgevoerde betaling met een nummer wat verwijst naar het nummer van het PAIN-bestand waarin de betaling heeft gestaan.

Tabblad 4 Mutaties

Hier zie je de mutaties welke buiten de betaaladviezen om op deze schuld zijn uitgevoerd, waardoor het nog af te lossen bedrag kan wijzigen of is gewijzigd.

  • Het bedrag wat je in het eerste tabblad als schuldcomponent hebt toegevoegd aan de vordering, zie je in het overzicht terug bij het kassa-icoon
  • Ook kan je handmatig een nieuwe mutatie toevoegen middels het groene plus-icoon 'Nieuwe mutatie toevoegen'. Er opent zich dan een nieuw detailscherm waarin je het bedrag met datum en een opmerking kan ingeven. Dit zie je in het overzicht als een bedrag in het blauw zonder button ervoor, omdat deze alleen gewijzigd kan worden in dit scherm.
  • Dit kunnen transacties zijn die je geïmporteerd hebt en als aflossing aan deze schuld gekoppeld hebt. Dit zie je aan het koppelteken wat voor de datum staat. 

Aan de rechterzijde zie je een overzicht van de (oorspronkelijke) vordering, wat er per saldo is afgelost en nog afgelost moet worden.
In de grafiek staat het verloop van de aflossing met mutaties en aflossingen die er gedaan zijn.
Via Rapport 'Schuldmutaties' zie je het overzicht van het verloop van de bijkomende componenten en mutaties.

Tabblad 5 Brieven

Hier zie je de brieven die gekoppeld zijn aan deze schuld. Je kan vanuit hier de verstuurde brieven inzien en eventueel afdrukken of opslaan als PDF.

Tabblad 6 Documenten

Hier kan je alle documenten raadplegen. Je kan deze documenten hier inzien, wijzigen en eventueel afdrukken of opslaan als PDF.
Ook heb je vanuit hier de mogelijkheid om documenten te mailen, dit doe je via de knop mailen. Je hebt hier ook de mogelijkheid om adressen te selecteren.

Was dit artikel nuttig?