Rekeningen: Uitleg bankrekeningen aanmaken

3 min. leestijdlaatste update: 09.18.2024

Het aanmaken van bankrekeningen voor een cliënt wordt gedaan in het dossiermenu onder menu-item 'Rekeningen'. Klik op de knop met het groene plus-icoon om een nieuwe bankrekening toe te voegen. Over het algemeen moeten er ten minste twee bankrekeningen zijn op naam van de cliënt:

  1. Een bankrekening waarop de inkomsten binnenkomen en waarvan de vaste lasten betaald worden. Dit is de zogenoemde beheerrekening. De cliënt mag niet over deze rekening beschikken en krijgt geen bankpas.
  2. Een bankrekening waarop leefgeld/zakgeld wordt betaald. Dit is de zogenoemde leefgeldrekening. Deze rekening is voor de cliënt bedoeld. Hiervan heeft de cliënt dus in het algemeen wel de bankpas. De Bewindvoerder spreekt met de bank af dat op
    deze rekening niet rood gestaan kan worden.
  3. Als er voldoende geld is, dan is het verstandig om ook een spaarrekening te hebben voor de cliënt. 

Bij een het aanmaken van een nieuwe bankrekening worden de volgende gegevens ingevuld:

IBAN: Het IBAN-nummer van de bankrekening. Er wordt door OnView automatisch gecontroleerd op het invoeren van een correct IBAN-nummer. Wanneer dit niet correct wordt ingevoerd, ontstaat er een rood kader om het veld en kan het rekeningnummer niet opgeslagen worden.

BIC: Het BIC nummer, ook wel BIC code of SWIFT genaamd, is een volgorde van letters en cijfers dat gebruikt wordt bij internationaal betalingsverkeer, om banken te identificeren. BIC staat voor Business Identifier Code. In OnView wordt de BIC code automatisch gegenereerd uit het IBAN-nummer.

Ten name van: De naam van de rekeninghouder. Dit is een verplicht veld omdat de meeste banken controleren bij betaalverkeer of naam en nummer bij elkaar horen.

Plaats: Optioneel veld waar de woonplaats van de client ingevoerd kan worden. Vroeger was dit een verplicht veld. Nu niet meer bij alle banken.

Rekeningtype: Het veld rekeningtype is een dropdown waar verschillende typen bankrekeningen gekozen kunnen worden. De meest voorkomende staan bovenaan, zoals Beheer rekening, Leefgeld rekening, Spaar rekening.

Bij rekeningtype kunnen ook typen gekozen worden die aangeven dat het een opgeheven rekening betreft of een leefgeld rekening van een ex partner. Zolang deze rekeningen nog transacties bevatten in de lopende R&V periode kunnen deze rekeningen beter nog niet gearchiveerd worden.

Checkbox ‘Koppelen toegestaan’ betekent dat alle transacties die van deze rekening geïmporteerd worden, ook gekoppeld moeten worden aan een inkomsten of uitgaven rubriek. Deze checkbox staat standaard aan bij Beheer- en spaarrekening maar staat uit bij de Leefgeld rekening.  Dat betekent dat de transacties wel ingelezen worden van de leefgeld rekening voor bewaking en kloppende saldo’s, maar niet gekoppeld moeten worden. 

Checkbox ‘Saldo in Cliëntenlogin toegestaan’ zorgt ervoor dat, wanneer de cliënt inzage geactiveerd is, de cliënt ook het saldo van deze rekening mag inzien. Dit kan ook via het beheren van de cliënt inzage gedeactiveerd worden, waardoor deze checkbox ook uit gaat.

Checkbox ‘Transacties in Cliëntenlogin toegestaan’ zorgt ervoor dat, wanneer de cliënt inzage geactiveerd is, de cliënt ook de transacties van deze rekening mag inzien. Dit kan ook via het beheren van de cliënt inzage gedeactiveerd worden, waardoor deze checkbox ook uit gaat.

 

 

Was dit artikel nuttig?